Kaakeliuuni

Aidot vanhanajan kaakeliuunit ovat palanneet!

Kaakeliuuni

Lue lisää
Ota yhteyttä

 Mikä on aito vanhanajan tulisija?

Kaakeliuuni eli kakluuni on perinteinen vanhanajan tulisija, joka rakennetaan puhtaasta savesta, tiilistä ja tietenkin savikaakeleista. Tällainen uuni on erittäin tehokas kodon lämmittäjä, joka luovuttaa lämpöä pitkään puhtaasti. Puuta poltettaessa sen saviseen rakenteeseen varastoituu lämpöä, joka sitten hitaasti ja tasaisesti säteilee huonetilaan. "Pesällinen aamulla ja illalla pitää kotisi ja mielesi lämpimänä!”. Kakluuni on enemmän kuin pelkkä varaava uuni, se on elävä perinne ja taideteos! Siksi 1700-luvulla muutettaessa uuni purettiin ja sen kaakelit vietiin mukana uuteen kotiin, jossa niistä muurattiin jälleen uusi lämmönlähde.

 Kaakeliuunitehdas Helsinge

Kaakeliuunitehdas Helsinge jatkaa vanhojen kaakelitehtaiden ja kaakeliverstaiden pitkiä perinteitä. Me valmistamme käsityönä tulisijoja ja kaakeleita kotimaisesti asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin! Jatkamme mestari Jarmo Toivosen Kaakelimaakari yritystä uudella nimellä. Meille uunit, ja aidot kuppikaakelit ovat intohimo ja rakkaus!

 Minkälaisia uuneja me tarjoamme?

Mallistoomme olemme koonneet suosittuja malleja menneiden aikojen parhailta valmistajilta. Parhaiten saat käsityksen vaihtoehdoista tutustumalla mallistoomme! Designer-uunimme ovat uniikkitöitä, jotka suunnitellaan alusta loppuun vastaamaan yhden asiakkaan toivomuksia viimeistä piirtoa myöten.

Meiltä saat tarvittaessa myös yksittäisiä kaakeleita erilaisiin tarpeisiin. Kaikki valmistamamme tulisiijat sovitetaan asiakkaan tarpeisiin sävyltä, korkeudelta ja muodoltaan sopivaksi, juuri oikean tunnelman luomiseksi.

Tarjoamme kestävää ja rakennusperinteitä kunnioittavaa vaihtoehtoa, joka on kaiken lisäksi luonnonmukainen.

 Aikaa kestämään luotu, perinteinen lämmitysmuoto ilman sementtiä

Suomesta löytyy edelleen käytössä olevia kaakeliuuneja, jotka on valmistettu 1700-luvulla eli yli 250 vuotta sitten. Saksanmaalla on käytössä jopa 1400-luvulla tehtyjä kaakeliuuneja. Me Helsingellä tahdomme paljastaa salaisuutemme: ”Emme käytä sementtiä, emme yhtään”. Vaan uunimme valmistetaan puhtaista ja luonnollisista raaka-aineista, jotka elävät ja sietävät lämmönvaihtelua. Ja tietysti sekoitamme joukkoon tilkan hiekkaa, sopivan annoksen pitkiä perinteitä ja suuren määrän ammattiylpeyttä. Meille on nimittäin tärkeää, että valmistamamme tulisijat ovat korjattavissa ja pystytettävissä vielä sadankin vuoden päästä, ja että nimemme säilyy kunniallisena jälkeemme!

Kaakeliuuni

 Mikä tekee tästä lämmitysjärjestelmästä niin tehokkaan?

Kaakeliuunin tehokkuus perustuu sen nerokkaan yksinkertaiseen rakenteeseen. Kaikki sen osat on tehty savesta, joka varastoi ja luovuttaa lämpöä hitaasti. Uuni laajenee lämmetessään, ja supistuu viilentyessään, jolloin sen on kestettävä lämmönvaihtelua. Vain iänikuinen savi kestää halkeilematta ja rikkoutumatta. Hitaasti lämpö siirtyy hiilloksesta savitiiliiin ja lämpövarasto säteilee huonetilaan kaakeleista. Nykyaikaiset sementti-elementti uunit eivät kestä aikaa tai tulta samalla tavoin kuin perinteisesti muurattu ja valmistettu kaakeliuuni. Tällaisen tulisijan valmistaminen ja muuraaminen on aikaa vievää, mutta lopputulos on vailla vertaa. Rakenteen kaikki osat on tehty samoista raaka-aineista, ja siksi sen lämmönvaihtelu on tasaista kautta uunin, ja se kestää sukupolvelta toiselle. Pönttöuuni, leivinuuni, puuhella, muunlainen varaava takka tai kiertoilmaan ja polttamisen aikaiseen säteilylämpöön perustuva lämmitysjärjestelmä, kuten esimerkiksi kamina tai takkasydän, eivät tarjoa vastaavaa tasaista, taloudellista ja miellyttävää kokemusta kuin aito, muurarimestarin kuppikaakeleista muuraama kakluuni.

Vinkkinä vielä, että parhaiten ja pisimpään lämpöä varastoidaan kun puun annetaan palaa hitaasti, ilman hoppua. Modernissa arinalla varustetussa uunissa puu poltetaan liian nopeasti ja yli tehokkaasti, jolloin liian nopeat lämmönvaihtelut vaurioittavat tulisijan rakennetta ja lyhentävät uunin käyttöikää.

 Kuinka kauan perinneuunin muuraminen kestää?

Kun kaakelimaakari ymmärtää asiakkaan toiveiden yksityiskohdat, hän ryhtyy valmistamaan perinneuunia. Kaakeli kaakelilta hän työstää verstaassaan uunikaakeleita huolellisesti mestariltaan oppimin vanhoin menetelmin ja vähitellen uunin muoto ja oikea väri siirtyvät kaakeleihin. Helsingen malliston kaakelien valmistamiseen kuluu noin 1-2 kuukautta ja Designer-kaakeliuuneissa hieman pitempään. Sitten kaakeliuunimuurari muuraa lämmönlähdettä yhdestä kahteen viikkoa ja työ on valmis!

 Paljonko kaakeliuuni maksaa?

Kaakeliuunien kokonaistoimitusten hinnat alkavat 8500 euron paikkeilta. Pelkät kaakelit voit saada muutamalla tuhannella eurolla, yksittäisen, käsityönä tehdyn kaakelin hinta on 70 €/kpl. Kaikki hinnat sisältävät ALV 24 %. Toimitamme mielellämme näytekaakeleita.

Ota yhteyttä