Vanhanajan käsityötehdas

Kaakeliuunitehdas Helsingen tarina

TYYLI

Helsingen tyylin alkulähteillä

Minkään hyvän rakentaminen tyhjästä ei käy ilman vaivaa. Visio käsityötehtaasta kypsyi vähitellen kuin kohtalon vaikutuksesta askel askeleelta. Ensin syntyi kaipuu paremmasta, jota koeteltiin kuin kuumilla hiilillä. Mutta vihdoin, tuhkan synkästä olemattomuudesta paljastui vision paremmasta – uniikki Helsingen tyyli.

1
TEHTAANJOHTAJA

VISIO KÄSITYÖTEHTAASTA KYPSYY

Sydäntalvella teltassa kaminan oranssissa hehkussa nuori gentlemanni upseeri unelmoi taiteesta ja käsityötaidoista. Vapauduttuaan palveluksesta hän matkaa Eurooppaan isiensä tavoin sivistyksen lähteille yliopistoihin. Vuosien päästä kaivauksilla alla tähtitaivaan arkeologi kaivaa laukustansa puukanervaisen pippunsa ja lataa sen parhaalla englantilaisella piipputupakalla. Ajatuksissaan hän matkaa Pohjolaan intohimojensa pariin ja päättää toteuttaa unelmansa: perehtyä aitojen kaakeliuunien valmistuksen ja muuraamisen saloihin.

Laivan rantauduttua hän hankkii uunimuurarin pätevyyden. Kuin johdatuksesta hän kohtaa vanhanajan aitojen kaakeliuunein salat tuntevan mestarin Jarmo Toivosen, joka etsii oppipoikaa, työnsä jatkajaa. Vuosien kuluessa hänestä tulee perinnemuurari Timo Nylanderin oppilas. Vuodet vierivät ja oppipojasta kasvaa kisälli ja kisällistä kaakelimaakari, ja hän perii mestarinsa salaiset reseptit ja tietämyksen. Nuorukainen tietää ajan olevan kypsä kunniallisen käsityötehtaan perustamiseen.

Hänen visionsa on yksinkertainen. Syvällisen muuraus- ja valmistustaidon yhdistäminen, aivan kuten aitojen kaakeliuunien kultakautena 1700-luvulla.

 

 

 

 

 


2
KÄSITYÖTEHDAS

ARTESAANITAITO ARVOISELLA PAIKALLAAN

Helsingen vanhanjan käsityötehdas tarjoaa vaativille asiakkailleen vain parasta. Lähtökohtanamme on erinomaisuus, minkä vuoksi kaikki tekemämme on käsinrakennettua. Päivästä toiseen pyrimme täydellisyyteen, eikä keino valikoimiimme kuulu kompromissit.

Kun koneen kylmä kosketus tuottaa samankaltaisuutta ja hengetöntä, ihmisen käden elävä lämpö ja syvällinen ymmärrys luo elävää ainutkertaisuutta. Käsityömestareiden vaalimat vanhat ja kunniakkaat perinteet ovat Helsingen sydäntä. Me tiedämme, että kaakelit voidaan valaa tai lyödä koneella. Tämä ei ole mitä me teemme tai mihin me uskomme. Me työstämme saven käsin ja rakennamme sen vaihe vaiheelta alusta loppuun. Olemme vakuuttuneet, että näin saavutamme parhaimman lopputuloksen, sillä hyvää tehtäessä ei ole oikoteitä.

Juuri tämä 1700-luvun arvostettujen käsityö fabriikkien henki on tunnusomaista Helsingelle ja niitä perinteitä me vaalimme.

 


3
KAAKELIMESTARI

RUUKUNTEKIJÄSTÄ KAAKELIMAAKARIKSI

Ruukuntekijän savipajaan käy arkkitehti mukanaan uunikaakeleita ja pyyntö. Arkkitehti muuttaa tietämättään savenvalajan tulevaisuuden, hänen allekirjoittaessaan toimeksiannon 9 aidon kaakeliuunin valmistamisesta Oulun Seurahuoneelle. Pian sana on kiirinyt läpi maan mestarista, joka hallitsee ikivanhojen uunikaakeleiden valmistuksen ja tilauksia on maan ainoalle aitojen kaakeliuunien tekijälle enemmän kuin hän voi millään hyväksyä. Hän sulkee Pohjoisen pajansa ja matkaa Turunmaalle, jonne perustaa Kaakelimaakari verstaan. Vuosien kuluessa mestari Jarmo Toivosen tiivis yhteistyö perinnmemuurareiden kanssa antaa hänelle syvällisen ymmärryksen aidon kaakeliuunin toiminnasta ja muuraamisesta, ja tuon ymmärryksen hän suhteuttaa niiden valmistamiseen. Vuodet vierivät ja hän valmistaa lukuisia aitojen kaakeliuunien uunikaakeleita kartanoista ja huviloista aina museoihin ja torppiin. Kärsivällisyydellä ja kunnioituksella läpi uransa hän omaksui vanhat 1700-luvulta aina 1900-luvulle jatkuneet ammattikuntansa salat aitojen kaakeliuunien valmistuksesta.

Näille ikivanhoille traditioille ja yli 25 vuoden mestari kokemukselle rakentuu Helsinge.


4
KAAKELIUUNIMUURARI

PERINNEMUURARIEN KATKEAMATON KETJU

Kaakeliuunimestari tuntee aidot kaakeliuunit, niiden rakenteiden yksityiskohdat, niksit ja salat kuin kätensä, sillä hän on osa katkeamatonta käsityötaidon ketjua. Syvällinen ymmärrys ei synny vain aitojen kaakeliuunien pystytyksestä, vaan niistä lukuisista kerroista, kun purkaa ja sitten taas kokoaa. Mikä valtava määrä ymmärrystä ja tietoa kätkeytyykään menneiden aikojen aitoihin kaakeliuuneihin – niihin tapohin, joilla ne oli tehty ja rakennettu satoja vuosia sitten. Vuosi vuodelta pienimmätkin yksityiskohdat ja niiden vaikutukset kokonaisuuteen ymmärretään tekemällä kunnes kaikki turha on hioutunut pois ja vain olellinen on jäänyt jäljelle. Tällainen on se pitkä tie, jonka vanhanajan käsityömestari on kulkenut kärsivällisyydellä kunnioittaen aiempien mestareiden oppeja ja ehdotonta laadukkuuden vaatimusta. Ja tätä tietä kulkevat myös nuoremmat kaakeliuunimuurarit. Mestarit on osa elävää perimätietoa, pala historiaa, joka viisaudella ja suurella sydämmellä ohjaa nuoria polvia kästyötaitojen vaalimisessa.

Me Helsingellä olemme kiitollisia päästessämme osalliseksi kaakeliuunimestareiden satoja vuosia vanhoista traditiosta, tehdäksemme asiat vieläkin paremmin.

 

 


5
KAAKELIUUNIMALLISTO

LAADUKAS VAIHTOEHTO MASSATUOTTEELLE

Käsityötehtaamme on ainoana Suomessa erikoistunut vain aitojen kaakeliuunien valmistamiseen, ja pystymme siten palvelemaan asiakkaitaan syvällisemmällä ymmärryksellä.

Vastauksena kysyntää olemme luoneet Helsingen Kaakeliuunimalliston, johon olemme sisällyttäneet aitojen kaakeliuunien klassikoita. Valikoimassamme kaikki kaakeliuunit perustuvat ajattomiin mallipiirustuksiin 1700-luvun aina 1900-luvulle ja niiden klassisiin mittasuhteisiin ja harmoniaan. Toimitusaikamme on suhteellisen nopea ja valikoimamme kattava. Kaikessa tunnusmerkkinämme on käsityö, laatu, kauneus ja kestävyys sekä ihanan ihmeellinen tunnelma.

Takeena niiden erinomaisuudesta aidot kaakeliuunimme kestävät sukupolvelta toiselle ja kolmannelle!

 

 


6
VISIOMME

HELSINGEN UNIIKKI TYYLI

Helsingen uniikki tyyli on kuin ankkuri kaiken kiireen ja kertakäyttöisen keskellä, joka kiinnittää meidät turvallisesti johonkin pysyvään ja ihmeelliseen. Se on kuin satumaailma.

Kestävä laadukkuus rakentuu ensiluokkaisista raaka-aineista, erinomaisesta valmistusprosessista ja nerokkaan yksinkertaisesta rakenteesta. Se lupaa palan ikuisuutta, satoja vuosia, ja se voidaan korjata. Kauneuden eleganssi on ihailtavaa ja hämmästyttävää. Se on ihmeellistä ja ajatonta, ja se pohjaa harmoniaan ja tasapainoon niin muodoissa, suhteissa ja kompositiossa. Taianomainen tunnelman syntyy käsityön elävän vaikutelman yhdistyessä tulen liikkeisiin. Sen iloiseen paloon, hiilloksen oranssiin hehkuun tai savun tuoksuun ja pihkan paukkeeseen. Lopputulos on taidetta ja ensiluokkaista käsityötä.

Visiossamme – Helsingen uniikissa tyylissä – yhdistyy kestävyys, kauneus ja tunnelma ainoa laatuaan.

Ota yhteyttäTakaisin