Kaakeliuunien käsityöperinteet

Tutustu vanhojen käsityötehtaiden ja kaakelimaakareiden perinteisiin

VALMISTUSPROSESSI

Käsityötaito Helsingen aidoissa kaakeliuuneissa

Jatkuva pyrkimys kohti täydellisyyttä, perinteet ja ammattiylpeys sekä parhaat raaka-aineet luo mestarillisuuden. Näistä aineksista syntyy Kaakeliuunitehdas Helsingen aidot kaakeliuunit.

1
LUONNOSPIIRUSTUS

LUONNOS VISIO TÄYDELLISYYDESTÄ

Hyvin erityisen luonnosteluprosessin lopputuloksena syntyy Helsingen aitojen kaakeliuunien tyyli. Siinä ajaton kauneus ja eleganssi, viimeistelty ryhmittely, ja harkitut mittasuhteet luovat tasapainosen ja harmonisen kokonaisvaikutleman, jossa ei ole piirtoakaan liikaa tai liian vähän. Koristekaakeleiden ja kaakelilehtien koot, värien ja sävyjen sopivuus sekä pinta ja volyymi luovat vaikutelman vailla vertaa. Se on juuri tämä erityinen huolellisuus yksityiskohdissa, joka nostaa aidon kaakeliuunin ylitse muiden.

Erityishuomio kiinnitetään kokonaisommiteluun, siihen välttämättömään hetkeen Helsingen aidon kaakeliuunin suunnittelussa, jossa mestari suunnittelijan kynän piirrot herättävät henkiin aidon kaakeliuunin. Syntynyt lopputulos on hienostunut, viimeistelty – sanalla mestarillinen. Jokainen viiva, ja muoto täydellisesti omalla paikallaan valmiina muutettavaksi musteesta saveen.


2
MUOTTI

SILTA MUSTEEN JA SAVEN VÄLILLÄ

Vain mustetta paperilla ohjeenaan, muotintekijä valjastaa ammattitaitonsa luodakseen viivoista ja muodoista kolmiulotteisen esineen. Se on kuin silta suunnittelijan kynän ja savenvalajan sormien välillä, kun kaksiulotteisesta tulee kolmiulotteinen.

Formaajan kädessä muotin tekeminen vaikuttaa yksinkertaiselta. Hänen silmänsä on tarkka, käsi vakaa, sillä tämä on hänen juttunsa: vesi, kipsi ja muoto. Tämä prosessi on yhdistelmä kärsivällisyyttä ja kemiallista rektiota, joka muuttaa ranskalaisesta kalkkikivestä jauhetun puuterimaisen kipsijauheen kovan kiinteäksi esineeksi, kun se veteen sekoitetaan.

Viikon kuivuttuaan, muotti on luovuttanut kosteutensa, ja kaakelintekijä ottaa sen pöydällensä.


3
SAVI

TAVOITTEENA ERINOMAISUUS

Savireseptin kehittäjältä vaaditaan säveltäjän herkkyyttä ja kapellimestarin ymmärrystä. Mikään ei ole vähäistä, kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja siksi hän tietää lisäämisen ja vähentämisen vaikutukset pienimpään yksityiskohtaan.

Vuosisatoja mestarit etsivät ihanteellista savi reseptiä. Yksi aines kerrallaan oikeat aineet löytyivät, tehden kaakelista vahvan, mutta riittävän huokoisen kaakeliuunimuurarin käsityökaluilla hiottavaksi.

Helsingen perinteiden vaalijana artesaani Helsingen Kaakelimestari Jarmo Toivosella on yli 25 vuoden kokemus yhdistellessään juuri oikeat aineosat ja määrät, saavuttaakseen täydellisen harmonian. Verstaassamme maaseudun rauhassa, hän siirtyy ruukulta toiselle, sekoittaen aienesosia, säätäen saven pienimpiäkin vivahteita vuosisataisten perinteiden mukaisesti. Väsymättömästi hän ylläpitää Helsingen tyyliä, hyväksyen vain parasta.

 


4
MUOTOILEMINEN

KÄSINRAKENTAMALLA AINUTLAATUISUUTTA

Käsinrakennettu henkii menneiden aikojen lähes unohdettuja tapoja, kestävää laatua, esteettistä sopusointua, sitä tinkimätöntä sinnikkyyttä, joka saa aikaan ainutlaatuisuuden. Ylpeytenämme, rakennamme käsin kuten 1700-luvun edeltäjämme käsityötehtaissaan ja verstaissaan.

Kaakelintekijä tuntee ammattinsa perinteet ja monisatavuotiset taidot sydämestään, kun hän rakentaa käden ja silmän saumattomalla yhteistyöllä. Ikiaikaiset työkalut sulautuvat osaksi kättä, saven muovautuessa kaakelilehdeksi. Asiat voidaan tehdä yksinkertaisemminkin, mutta tämä ei ole tapamme, sillä vian paras kelpaa. Sillä tämä on se tapa, jolla hän, ja hänen mestarinsa ovat tehneet niin pitkään kuin kukaan muistaa. Kiitollisena sille ketjulle, johon hänkin kuuluu, hän on taipumaton ja sitkeä kuin paju, ajan tuulien puhaltaessa.

Auringon laskiessa tyytyväisyys ja ylpeys on se tunne, mikä yhdistää meitä Helsingellä, sillä lupaamme, että se vaiva, kärsivällisyys ja rakkaus, jota tunnemme käsityöperinteisiimme näkyy kaakeleissamme.


5
KUIVATUS

KUIVATUSHUONEESSA PUISILLA HYLLYILLÄ

Sitoutumista ja pitkämielisyyttä tarvitaan, kun työmestari kiertää päivän päätteeksi kääntelemässä ja tarkastamassa uunikaakeleita.

Hän tietää ne olosuhteet, joita on ylläpidettävä kuivaushuoneessa. Ilmanvaihto tulee olla tasainen, lämpötilaa ja kosteus tasapainoa on hallittava, jotta uunikaakelit kuivuvat juuri oikein. Mutta jokainen kaakeli on käännettävä ja suoristettava päivän päätteksi. Tämä on välttämätöntä, sillä kuivuessaan esineet vääntyvät ja taipuvat. Kaikessa me varmistamme, että korkea laatu säilyy, niin intohimoisesti me suhtaudumme ammattiimme. Ja sitten, kun kaakelit ovat kuivat, työmestari tarkastaa jokaisen kaakelin ja vain parhaimmat hyväksytään.

Ylpeilemme käsityöuunilla, jonka kaikki vaiheet ovat kuten ennen koneiden valtakautta. Yksi tunnustus on kuitenkin tehtävä – niiden valmistaminen on hidasta ja aikaa vievää kuten kaiken hyvän.


6
LASITTAMINEN

Värikästä ja kestävää kauneutta

Eräs kaikken tärkeimmistä askelista koko prosessissa on lasittaminen, jolloin uunikaakelit saavat kestävän kauneutensa. Elävä pinta, vaihtelevuus ja hienoinen kirjavuus kuuluu Helsingen tyyliin siihen kauniiseen ajattomaan 1700-luvun henkeen, jota vaalimme. Tämä saadaan aikaan kaatamalla lasite käsityönä aivan kuten menneinä aikoina.

Lasitereseptit on kehitetty yksilöllisesti tietylle saviseokselle tiettyyn poltto lämpötilaan vuosisatojen kuluessa. Kehitystyö vaatii mestareilta kärsivällisyyttä ja yritteliäisyyttä, kunnes halutut ominaisuudet on säädetty optimaaliseksi. Kauneuden ohella on huomioitava mm. kosteuden ja lämmön vaihtelun sekä mekaanisen rasituksen kestävyys. Helsingen lasiteet valmistetaan vain puhtaista ja korkealaatuisimmista raaka-aineista, jotka on huolellisesti yksitellen valittu. Me emme tingi laadusta käyttämällä valmiita lasitteita, vaan vanhat reseptimme palvelevat meitä edelleen, sillä ne ovat ylivertaisia.


7
POLTTAMINEN

TULEN KOETTELEMAT UUNIKAAKELIT

Ratkaiseva osa valmistusprosessia on poltto, jossa tuli, vesi, ilma ja maa käytyään kamppailunsa saavat aikaan saven metamorfoosin. Savea koetellaan, ja vain taidokkaasti luodut esineet kestävät koettelemuksesta ehjänä.

Poltossa saven ainesosat kiinnittyvät toisiinsa. Viimeisetkin vedet haihtuvat ja maasälpä kytkee kvartsin ja kaoliinin toisiinsa. Hitaasti polttouunin lämmössä savi kypsyy juuri oikeanlaiseksi tehden uunikaakelista kovemman ja tiheämmän. Tässä ei voi kiirehtiä, vaan kaikki etenee mestarin huolellisesti testaaman polttoohjelman mukaisesti. Joka kerta samalla tavalla. Prosessi, jonka kaakelimestarit ovat oppineet hallitsemaan vuosisatojen kuluessa.

Nämä erityisvaatimukset huomioiden, me olemme rakentaneet matalanpolton polttouunimme tarkkojen kriteerien ja vaatimusten mukaisesti vain uunikaakeleita varten.


8
LAADUNVALVONTA

JOKAISEN UUNIKAAKELIN ON LÄPÄISTÄVÄ TIUKAT LAATUVAATIMUKSET

Kaakeliuunimestarilla on oltava syvällinen ymmärrys jokaisesta valmistusprosessin vaiheesta aina saviseoksista polttamiseen. Vuosisataisten kokemusten ja oivallusten pohjalta jokainen yksityiskohta on säädetty optimaaliseksi. Lopputuloksena on erinomainen yksinkertaisuus. Kärsivällisesti ja väsymättömästi Kaakelimestari Jarmo Toivonen yli 25 vuoden kokemuksellaan aidoista kaakeliuuneista, tarkastaa ja valvoo jokaista valmistusprosessin vaihetta ylläpitääksemme korkeaa laatua, käsityöperinteitä ja taiteellista kauneutta, sitä Helsingen tehtaan tyyliä.

 

Ota yhteyttäTakaisin